Tour de Farce 2014 - Onverwachte dagzege Joost voor Dorien, Siemen en Kees.

Joost Naaktgeboren zal er niet meer op gerekend hebben deze editie van de Tour de Farce een biertje te winnen. Het is hem toch gelukt omdat er een gevarieerde en onverwacht grote groep renners vooruit bleef in deze 16e etappe. Het was punten sprokkelen voor iedereen vandaag, en Joost mag zich in dat opzicht gelukkig prijzen met puntjes voor Kwiatkowski, Slagter en Bakelants. Daarnaast scoorde Joost nog wat punten met het algemeen klassement en de groene trui van Sagan. Mocht je het na willen zoeken: je kan de exacte punten van iedere renner, uitgesplitst naar dag en klassement zien op de pagina van je team.

Achter Joost vist Dorien net achter het net, evenals Siemen en Kees Hardenberg. Over Ard Bezemer is al genoeg gezegd en geschreven, je zou zeggen dat je we daarom niet nog meer over zijn team hoeven te bespreken, maar het zou de tour de farce niet zijn als we dat dus niet toch juist doen. Ard pakt vandaag weer mooi een vijfde plaats, maar heeft daar eigenlijk nauwelijks iets aan. Met die 62 punten loopt hij immers slechts 10 punten uit op zijn naaste concurrenten zoals Tom, Laurens en Victor. Wel iets meer op Geert, Floris en Jesse, maar die zullen van deze verschilletjes niet wakker hebben gelegen. In tegendeel: zeker Laurens en Jesse zullen met genoegen de DNS achter de naam van Rui Costa gezien hebben. Zou deze semi-overwinning voor Ard een Pyrrusoverwinning voor hem betekenen? Voor wie zijn lessen klassieke talen inmiddels heeft verdrongen of destijds al verkoos in De Kikker te gaan zwemmen: Wiki biedt een uitkomst.

Omdat de verschillen in de top van het klassement erg klein zijn, leidde deze zeer beperkte score in de etappe toch tot een aantal verschuivingen in de top van het klassement. Ard en Willemien stijgen ten koste van Floris, Laurens pakt twee puntjes meer en laat dus zijn broer weer achter zich, Wibren komt terug in de top-10, Rene handhaaft zich daarin nog net en Michiel Adriani valt er weer uit. 

Etappe 17 kan zeer interessant worden. Allereerst omdat het de Koninginnerit is van de Tour, maar zeker ook omdat met een beetje geluk (of pech) het een kantelpunt in de Tour de Farce kan zijn. Kunnen de cruciale klassementsmannen achter Nibali zich handhaven? Van Garderen, die cruciaal is in een aantal teams zag er niet goed uit; kan Peraud misschien nog een plekje stijgen ten kosten van zijn ploegmakker Bardet? Komen de sprinters, in het bijzonder Kittel op tijd binnen? Of kan er weer een grote groep vrijbuiters wegrijden en zien we weinig veranderingen in de Tourpoule. Ik raad u een tv en een biertje aan.

 

Stand in het klassement na etappe 16

Pos. Deelnemer Teamnaam Punten Dagscore
1 (1) Wouter Le Fevre D'r op en d'r over 1642 30 (30)
2 (2) Tom Hagenaars Room For Froome 1588 51 (12)
3 (5) Ard Bezemer De bezemerwagen 1557 62 (5)
4 (3) Willemien van den Bosch De snelle mannen van de vrijdagavond 1547 33 (29)
5 (6) Laurens Goossens Zen en zaligheid 1540 54 (10)
6 (6) Victor Goossens pedaalstampers 1538 52 (11)
7 (4) Floris Mollema Armada 2014 1535 36 (25)
8 (8) Geert van Woerden de boemeltrein van Kasterlee 1507 43 (16)
9 (13) Wibren Hufen Lunatown Madness 1493 56 (8)
10 (9) Rene Klaarenbeek Sprick en zijn maten 1489 34 (28)